W środowy poranek, 15.01.2020 roku, uczniowie klasy I a, I b, II a wyruszyli w dwugodzinną podróż, której docelowym punktem stał się malowniczy Janowiec i znajdująca się w nim Karczma Taberska. Punktualnie o godzinie 9:00 „Ciocia Jola” rozpoczęła warsztaty „Eko-ciasteczka w Regionie Kozła”, do udziału w których wszyscy uczestnicy zostali od początku zaangażowani. O nudzie nie było mowy! Liczne zabawy ruchowe, wspólne śpiewogranie, zumba przeplatane prezentacją legend związanych z regionem, wprowadziły wszystkich w pozytywny nastrój. Po tak energicznym wstępie, czekała na wszystkich miła, kulinarna niespodzianka w postaci naleśników, które wraz z dokładkami, z apetytem zostały skonsumowane. Pełni werwy, po takim zastrzyku kalorii i żądni kolejnych wrażeń, uczestnicy wycieczki udali się do pracowni, gdzie wspólnie wyrabiali ciasto, a następnie formowali ekologiczne ciasteczka. Wszyscy okazali się mistrzami ciasteczkowego fachu.
Czekając na gotowe wypieki, uczestnicy wycieczki wyruszyli na wyjątkowy spacer ścieżką przyrodniczą znajdującą się w otoczeniu dworu „Kolesin”. Piękna, słoneczna aura sprzyjała zajęciom na świeżym powietrzu. Po powrocie do Janowca, czekała na wszystkich kolejna atrakcja, którą stała się możliwość zobaczenia i nakarmienia zwierząt w zagrodzie.
Na zakończenie czterogodzinnej zabawy okraszonej tańcem, śpiewem, wszyscy z przyjemnością delektowali się pyszną ,domową, zupą pomidorową.
Wyposażeni w ogromny zasób wiedzy, wrażeń, własnoręcznie wykonane ciasteczka, z wielkim smutkiem, zarówno pierwszoklasiści jak i drugoklasiści opuszczali Karczmę Taberską mówiąc organizatorom „DO ZOBACZENIA”.
Uczniowie klasy I a, I b, II a
wraz z opiekunami
p. Beatą Nowald
p. Elżbietą Wierzbicką
p. Eweliną Sobczak
p. Małgorzatą Ladowską